Temaer

Temaer relatert til hvert sekel f.o.m. 30-tallet

'30-tallet - Våren 2017
Utvikling, pre-Code og Gullalder
30-tallsfilmene har en unik ferskhet ved seg! En ferskhet som andre tiår ikke kan oppnå ettersom man senere bare har gjentatt det som ble utviklet på 30-tallet. Hvis man vil få med seg begynnelsen av lydfilmen og mye av det vi i dag tar for gitt, må man få med seg 30-tallet.
30-tallet (og 40-tallet) kalles nostalgisk for «Hollywoods gullalder». 30-tallet var dekaden for lyd- og fargerevolusjonen. Man utviklet talefilmen og etablerte nye filmsjangre som gangsterfilm, dokumentarer, historiske filmer, sosialrealisme, lettlivete screwball-komedier, western og skrekkfilm, for å nevne noe.

40-tallet - Våren 2015
40-tallet åpnet med andre verdenskrig og sluttet med Den kalde krigen. Krigen gjorde selvsagt sitt emd filmindustrien. Europa lå nede og filmene ble hovedsakelig laget i USA.

50-tallet - Våren 2014

Den klassiske filmepokens finale og verdensfilmens gjennombrudd. 50-tallet kjennetegnes av klassikere og regissører som Hitchcock, John Ford, Kurosawa og Fellini. Det var amerikansk, europeisk, japansk og indisk filmkunst, etterkrigsparanoia og kommuniskfrykt, melodrama, krigsfilm og western. I tillegg ble det laget kultfilmer, kunst og mye filmpoesi.


60-tallet - Våren 2013

60-tallet er dekaden som innledet epoken for den moderne filmen og avløste den klassiske. Fram til da hadde filmer fulgt reglene som ble laget i slutten av stumfilmtiden. På 60-tallet ble det satt spørsmålstegn ved dette, spesielt i filmer fra Europa.


70-tallet - Våren 2012

Filmklubben ser på 70-tallet! Tiåret som mange holder for å være filmhistoriens aller beste. Et tiår med kreativitet og kunstnerisk fandenivoldshet, med uavhengige regissører og en ny æra med storfilmer. Vi skal vise gode og viktige filmer og gjenspeile samfunnsånden fra denne viktige tiden.


80-tallet - Våren 2014

80-tallet er over oss! Det er 80-tallshits uavbrutt på radio. Nå har Filmklubben kommet fram til 80-tallet i gjennomgangen av filmhistorien. Oppmerksomheten vies i hovedsak de knallgode, men litt mindre kjente filmene fra 80-tallet.


90-tallet - Våren 2016
Fokus på de ypperlige, men hovedsaklig mindre kjente filmene, helst fra uavhengige filmselskapere. Filmene som ikke fikk mest oppmerksomhet i datiden, men som skinner sterkt i dag! I tillegg går vi både bakover og framover i historien. Det blir også kortfilmkonkurranse, hvor både lokale og nasjonale filmskapere deltar med sine egne filmer.


2000-tallet - våren 2018

 - Utenom trollmenn, avatarer og tallrike filmserier

Velkommen til 2000-tallet! Vi kommer ikke stort nærmere vår egen tid. De siste av filmtrendene vi er inne i i dag, kom og utviklet seg på 2000-tallet. Dekaden innebar betydelige sprang i filmindustrien rundt om i verden, spesielt med hensyn til teknologi. Vi fikk noen av filmhistoriens største publikumssuksesser, samtidig åpnet filmverdenen øynene for nye medier og for enda mer film fra hele verden. Det siste skal vi se på denne våren!

Andre temaer vi har belyst

Bildeanalyse - Høsten 2011
Det finnes mange måter å se film på. Man kan ha hodet i riktig retning og holde øynene åpne. Føle intuitivt på stemningen. Eller man kan lære å lese bildespråket, akkurat som man har lært å lese skrift. Dette semesteret skal vi se på bildekomposisjonene betydning for vår filmopplevelse.

Dramaturgi - Høsten 2012
Visste du at hvert minutt på film utgjør omtrent 1 side i manuset. Visste du at det er regler for hvilken side viktige ting skjer på? Det er ikke tilfeldigheter som avgjør hvordan et manus er bygget opp, det er snarere en vitenskap som har blitt finpusset gjennom årene. De fleste filmer er skreveu ut i fra et ganske bestemt blåkopi. Hvis du har lyst til å se hvordan magien blir laget, hva som er grunnoppskriften i de fleste filmer, så er dette kurset for deg!

Frankrike - Høsten 2009 og høsten 2018  
Frankrike er blant de fremste bidragsyterne til filmens tekniske og kunstneriske utvikling. Vi ser på de viktigste epoker, regissører og filmer.

Italiensk film - Høsten 2012
Italia regnes som en av filmens store nasjoner. Italiensk film har påvirket filmstiler i flere epoker. Vi følger opp dette semester med flere filmer fra Italia og ser på toneangivende italienske regissører og sjangere.

Film fra Østen - Våren 2010
Det har kommet masse spennende fr Øst-Asia de seneste årene. I 2010 viser vi flere filmer fra Sør-Korea, Japan, Taiwan og Kina. Dette er nyskapende og toneangivende regissører og eksotiske overraskelser!'

Filmens lyd - Høsten 2015
En kort gjennomgang av lydfilmens historie, med bilder fra hvordan man gjorde det tidligere. En innføring i hva filmlyd består av, de fire hovedelementene dialog (opptakslyd, ettersynk og voice over), effekter (lydarkiv, lydeffektopptak i mon, stereo og surround, samt foley), atmosfærelyd (opptak av dette og hvilke valg Sveen gjør når når han jobber utfra hvilket perspektiv historien skal fortelles) og musikk (diegetisk/ikke diegetisk).

Filmens musikk - Høsten 2014
Semesteret tar for seg musikkens rolle, og hvordan den har endret seg i løpet av filmhistorien. Hva musikk i og for film innebærer blir utdypeti dette seminaret, som er delt i en historie-, og en analysedel.

Klipping - Høsten 2013
Klipping er et av filmens viktigste virkemidler. Det er filmens grammatikk og gir den mening og struktur. Kunnskap om klipp er viktig for å forstå og nyte filmens språk. Klipp handler om filmfilosofi, realisme, formalisme og utformingav de grunnleggende reglene for film. I tillegg kan nettopp klippingenv ære filmens spennende moment.

Kultfilm - Høsten 2011
Som en anstendig filmklubb, har vi alltid kultfilmer på programmet. Høsten 2011 går vi litt dypere inn i begrepet kultfilm. For mange dreier det seg om smale, sære filmer, som går langt utover "normale" konvensjoner. Helst sett av få, men får til gjengjeld en liten, men hengiven fanskare. Og så lavbudsjett, da. Men er det bare slik?

Reisefilm/Road Movies - Høsten 2017
En "road movie" er en sjanger hvor hovedkarakterene forlater hjemmet sitt for å reise for å endre de daglige rutinene. Sjangenere har sine røtter fra historier som Odysseen og andre. Reisefilm er blitt et standard plot utviklet av scenografer. Det er en slags "Bildungsroman", en historie hvor helten endres, vokser opp eller forbedrer seg i filmens løp. "On-the-road"-plottet er gammelt, men blomstret i årene etter Andre verdenskrig som en følge av voldsom utvikling i bilproduksjonen. Nyere eksempler er Bonnie og Clyde og Easy Rider fra 60-tallet.

Sensur - Våren 2010
Vi kaster et blikk på sensur. Det kan være knyttet til filmer som følge av vold eller sex. Det kan også være andre vurderinger til grunn for aldersgrenser. Våren 2010 hadde vi også et foredrag fra Medietilsynet om temaet.

Skuespillere - Høsten 2016
Kjente kvinner og menn.

Stumfilmtiden - Våren 2019

Stumfilm er film uten lydspor med synkronisert lyd og dialog, men som ble akkompagnert av pianoorgel eller orkester. I underholdningsfilmer ble dialogen formidlet med ekspressiv mimikk, stumme hånd-bevegelser, og tekstplakater. Opplegget med å kombinere levende bilder med innspilt lyd er like gammel som film i seg selv, men av tekniske grunner var synkronisert dialog først praktisk mulig på slutten av 1920-tallet lydtriode og introduksjon av vitafonsystemet. 

Kilde: Wikipedia


Visuelle filmkunstnere - Høsten 2010
Tyngden av de regissører og filmer vi har valgt ut høsten 2010 er på sett og vis filmkanoner. Dreyer, Tarkovskij og Kurosawa er de aller største forbilder og meget innflytelsesrike fiimkunstnere. Også visuelt. Deres verk er filamtisk bevisste filmer. Programmet inneholder også aktive forfattere som David Lynch og Park Chan-wok.


Potensielle framtidige temaer


Temaer vi vurderer for framtidige semestre. Kom gjerne med forslag til andre, send epost til Thorkell 

Socially Conscious Movies
Her har vi en rekke undergrupper:
 • Dyrs rettigheter
 • Korrupsjon - (corporate influence, politisk korrupsjon, religion,…) 
 • Utdannelse (analfabetisme,…)
 • Miljø - (forurensning, klimaforandringer, fracking, grønn energi, kjernekraft,…)
 • Kjønn - (likhet, identitet, vold…)
 • Myndigheters makt - (overvåking, talefrihet, separasjon av kirke og stat, fascisme,…)
 • Lov og orden - (krigen mot droger, dødsstraff, reasons for crime, våpenkontroll, ungdomskriminalitet, politivold, prison industrial complex, terrorisme, tortur…)
 • L(lesbisk) G(homoseksuell) B(biseksuell) T(transseksuell) forhold
 • Medisinske forhold - (dødshjelp, stamselleforskning, vaksiner, genmodifisering, abort…)
 • Fattigdom (gjeld, sosial struktur, uten fast bopel, arbeidsløs…)
 • Slaveri og undertrykkelse (barnearbeid, seksuelt slaveri, sweat shops, svartebørs)
 • Misbruk av stoff - (alkoholisme og narkotikamisbruk)
 • Vold - (mobbing, barnemisbruk, voldtekt, pedofili, seksuell trakassering …)
 • Krig - (droner, kjernefysiske våpen, immigrasjon...)
 • Fremmedfrykt - (frykt for islam, kastesystem, rasisme, immigrasjon…)
Noen filmer: Schindler's liste (1993), V for Vendetta (2005), Wall-E (2008), Gjøkeredet (1975), A Beautiful Mind (2001), Blood diamond (2005), Dr. Strangelove (1964), Citizen Kane (1941), Panic Room (2002), Danser med ulver (1990) og Gandhi (1982).

Politisk film
Politisk spill, korrupsjon, mediemanipulasjpon og sammensvergelser.

Noen filmer: Maktens menn (2011), JFK (1991), The West Wing (1999 og 2006), Nixon (2008), Borgen (2010 serie), The Candidate (1972) Z (1969), Good Night And Good Luck (2005), House of Cards (2013 serie) og Alle presidentens menn (1976)


Film fra Øst-Europa
Noen filmer: Øret (1970), Yol: Veien (1982), Closely Watched Trains (1966) , The Death of Mr. Lazarescu (2005), Ingenmannsland (2001), Du skal ikke slå ihjel (1988), Undergrunn (1995), The Turin Horse (2011), Satantango (1994) og 4 Months, 3 Weeks and 2 Days (2007).

Tankevekkende film 
Dokumentar 


Biografi 
En biografisk film er en film som skildrer livet til en viskelig person eller personer. Biografiske filmer skiller seg fra filmer "basert på en sann historie" eller "historiske filmer" fordi de forsøker å fortelle hele hovedpersonens livshistorie på en forståelig måte, eller i det minste de vikstigste årene i livet til hovedpersonen.(Wikipedia)

Produsenter 


Coming-of-Age 
Coming-of-age er en sjanger som fokuserer på veksten fra ungdom til voksen.

Buddy film 
Vennskap.
Buddy filmer er en sjanger hvor to eller fler mennesker, ofte menn, er sammen. De to mennene har ofte motsatte personligheter, som resulterer i ulik dynamikk på scenen.

Psykiske problemer 


Fremmedgjøring 


Kindness 


Begjær 
Ikke bare seksuelt.

Anger

Frykt

Favorittfilmer


Begrenset rom
Fysisk og mentalt.

Outsiders/Misfits
Misfits er ofte ensomme ulver som ikke fungerer godt sammen med andre

Monstre
Alt fra Frankenstein til dokumentarer.

Framtid 
Filmer satt i nær og fjern framtid.

Dystopi
Dystopi er en negativ samfunnsvisjon. Det er motsatsen til utopi og kan forklares som noe andre feilaktig tror er godt for en selv. En annen betydning av dystopi er innen medisinen en feilaktig plassering av organer i kroppen.

Geografi
Velge et land eller region som vi kan fokusere på (både filmskapere, skuespillere derfra og filmer innspilt der)