50-tallet

Den klassiske filmepokens finale og verdensfilmens gjennombrudd. 50-tallet kjennetegnes av klassikere og regissører som Hitchcock, John Ford Kurosawa og Fellini. Det var amerikansk, europeisk, japansk og indisk filmkunst, etterkrigsparanoia og kommunistfrykt, melodrama, krigsfilm og western og kultfilmer!

 

 

Vi starter med thrillerne. og en av de store mesterregissørene Hitchcock er en av filmhistoriens fremste regissører og noen av hans beste verk kom på 50-tallet, slik som Vertigo (1958) og North by Northwest (1959). En annen av dem er Vindu mot bakgården (1954), hvor James Stewart spiller en journalist som er sikker på at naboen har begått et mord, uten at han har noe bevis. En perfekt blanding av underholdning, psykologi og spenning. Andre flotte thrillere er franske Diabolique (Henri-Georges Clouzot, 1955) En av de beste thrillerne fra regissøren av Fryktens lønn, og thrillerdramaet A Man Escaped av Robert Bresson(1956). En annen thriller-sjanger er film noir som strakk seg gjennom 40 og 50-tallet. To av de beste er In a Lonely Place av Nicholas Ray (USA, 1950) Ray var en viktig regissør på 50 tallet og dett er er en av hans beste filmer. The Big Heat avFritz Lang (USA, 1953), som både er en av beste film noir-filmene og en av Langs beste.

 

Samtidig ble det laget flotte komedierEn stor klassiker er Alt om Eva, den store Oscarvinneren i 1950. Skuespillerdivaen Maggie Channing (Bette Davis) overveldes av den unge tilhengeren Eva i et av Hollywoods skarpeste og vittigste drama om showbusiness. Harvey av Henry Koster (USA, 1950) er en annen av de beste komediene fra 50 tallet. Spielberg har ofte sagt at han har lyst til å lage en remake av den.

7) Mon Oncle, Jacques TatiFRA1958Fantastisk komedie fra Tati!
8) Miracle in Milan, Vittorio De SicaITA1951De Sica var en av de største fra Itala på 40 og 50 tallet og dette her er en fantastisk komedie fra mannen som er best kjent som kongen av neo realism. 

 

I 1950 kom Akira Kurosawa med Rashomon Demonenes port, som vant både Oscar for beste fremmedspråklige film og gullpalmen i Cannes. Et vitne, to ofre og en anklaget forteller sine versjoner av samme hendelse. Hva er sannhet? Mesterverket som introduserte Kuroswa og også Japan for Vesten. 

 

 

 

Japan framsto med mye mer enn Kurosawa.Ozu er en annen mesterregissør. Tokyo Story er kanskje hans mest kjente. Vi viser den beste, Early Summer. Noriko vil ikke bli presset inn i ekteskapet og overrasker alle med egne planer. En poetisk familiefilm om sosialt press og urettferdighet. 

 

Fellini ble et verdensnavn med poetiskeLandeveien (la Strada), hvor elskelige Gelsomina blir med ufølsomme Zampano som gjøgler på den italienske landeveien.

Verden over stilte publikum seg opp i lange køer for å oppleve denne unnselige lille filmperlen som kaller på adjektiver som poetisk, typisk italiensk, fantastisk, irrasjonell og gripende.

 

Indiske Satyajit Ray utga i 1955 første del av sin Apu-trilogi, Sangen om veien (Pather Panchali). Nå kan du få se hvorfor kritikerne synes at en poetisk film om en fattig familie i Bengal er en av verdens beste filmer.

I Frankrike ble det også laget mye bra film på 50-tallet av regissører som Bresson(Pickpocket) og Tati (Min forunderlige onkel). Vårens kunsterfilm kommer også derfra, av thrillermesteren Clouzot (Fryktens lønn). Kanskje den største kunstfilmen noensinne. I Mysteriet Picasso er det den store kunstneren selv som har hovedrollen. Picasso maler og filmlerretet blir til en kanvas. En spennende, ja nesten magisk reise inn i kunstens og kunstnerens verden.

 

 

 

Ingmar Bergman kom med Jordbærstedet og Det sjuende innseglet. Danske Carl Th. Dreyers Ordet (1955) og i Norge laget Løchen Jakten, kåret til beste norske film noensinne av norske bransjefolk. 

 

50-tallet frambrakte mange flotte Westernfilmer. Vi kunne ha vist for eksempel High Noon eller Sheriffen. Vi har valgt På sporet (The Searchers) av den legendariske John Ford, med like legendariske og ikoniske John Wayne i hovedrollen. Han spiller en hjemkommen soldat fra den amerikanske borgerkrigen som opplever at familien er revet opp. Han tar opp jakten på de som står til ansvar og må underveis ta moralske valg.

 

Filmen er skutt i vakre Technicolor-farger og i CinemaScope-format og sørger for at Monument Valley fremstilles på det mest episke og storslåtte.

 

I kjølvannet av 2. verdenskrig var selvsagt krigsfilmene viktige. I The Burmese Harp(Kon Ichikawa)er krigen over og soldatene skal hjem, unntatt én som har fått et større kall. En hyllest til selve livet og en film som vil forandre deg.

 

 

Musikaler var viktige på 50-tallet. Det samme var bibelske filmer. Raseproblematikk ble også brakt på banen i flere 50-tallsfilmer.

 


En annen viktig 50-tallssjanger er melodramaet, en sjanger som slet medsamtidens anerkjennelse fra kritikerne, men med filmer som har fått det i ettertid. En av de fremste melodramaregissørene var Douglas SirkMed kjærlighetens rett er et flott visuelt melodrama og en sterk sosial kommentar. Sositetsenken Cary forelsker seg i den yngre gartneren Ron til familien og vennenes store forargelse.

 

McCarthys kommunistfrykt rammet filmens verden og påvirket Hollywoods filmskapere. Utrolige hendelser i Santa Mira (Invasion of the Body Snatchers av Don Siegel) er klassisk science fiction full av etterkrigsparanoia. Perfekte, men følesesløse kopier erstatter innbyggerne i en liten amerikansk by.

 

Charlie Chaplin ble rammet av kommunistjakten under McCarthytiden. Edgar J. Hoover sørget selv for å få ham forvist fra USA i 1952 for "uamerikansk virksomhet".

 

Skrekkfilm var en typisk 50-tallssjanger. Og det ble laget flere filmer som har fått kultstatus. Roger Corman er en utrolig betydningsfull filmskaper som har påvirket størrelser som Coppola og Scorsese og Cameron. Eksempelvis med kultklassikerne A bucket of blood og Little shop of Horrors. Hvor langter mennesker villige til å gå for å opprettholde sin kunstnerstatus? I den mørke, satiriske komedien A bucket of blood om beatnikmiljøet får vi svaret. A little shop of horrors er en annen svart komedie hvor den forsiktige blomsterbutikkassistenten Seymor uheldigvis tar seg av en kjøttetende plante. Feed me!

 


Jepp, det var 50-tallet!